TAKE AWAY SOUVENIRS

Date
1st юни 2019

Идея и реализация: Студио Комплект

Старт 2016 – до сега

Основната цел на проекта Take Away Souvenir е промяна във възприятието за идентичност на българския сувенир чрез сътрудничество със съвременни български визуални творци и създаване на обекти със стойностна история и качествен дизайн.
Желаният резултат е серия от сувенири, чиито образ говори спонтанно и еднакво добре както на българи, така и на чужденци.Поканените автори-участници пресъздават по своеобразен, красив и атрактивен начин добре познати или скрити от погледа градски места, паметници, легенди и други.

През 2016г. беше представен “София за вкъщи“– колективна изложба с осем прототипи за сувенири за столицата. За целта бяха поканени осем дизайнери, които се изявяват в различни сфери – графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута. Изложбата пътува до чешкото ежегодно събитие DesignBlok в Прага, а представянето й в столицата бе придружено с дискусии и лекции на тема идентичност с международни представители.

През 2019 г. беше представен “Пловдив за вкъщи“ – създаден по повод титлата на града Европейска столица на културата 2019. Работата за него стартира в края на 2017г. Поканените участници отново са представители на разнообразни творчески сфери.Авторите успяват едновременно както да влязат в стандартната типология на сувенира, така и да приложат нови интерпретации на стари визуални референции и наследени истории.

Alyosha lollipop

Water carafe

Old house pin

Take Away – Give Away Sofia

 

Останалите сувенири можете да намерите тук.

 

 

 © Studio Komplekt 2018. All Rights Reserved.